Grzaniec Galicyjski - nie tylko na zimę
30 czerwca
Gorący Tradycyjny
Bogactwo naturalnych przypraw w połączeniu z winem gronowym tworzą niezwykłą kompozycję, która podgrzana roztacza niesamowity aromat.
Delikatny Miodowy
Jedyny grzaniec na rynku z dodatkiem miodu. Miód idealnie uzupełnia kompozycję grzańca bogatą w korzenne aromaty.
Subtelny Bezalkoholowy
Jedyny grzaniec bez alkoholu na rynku. Dodatek miodu i cytryny harmonijnie łączy się z korzennymi przyprawami nadając mu wyjątkowych walorów smakowych.
Przepis na cytrynowego grzańca na zimno
Przepis na grzańca tradycyjnego
Składniki:
Składniki:
- łyżka cukru
- łyżka wody
- sok z cytryny + ew. 2 plastry cytryny
- 3 łyżki miodu
- laska cynamonowa
- trochę goździków
- trochę pieprzu czarnego
- Cukier karmelizujemy na patelni z łyżką wody
- Sok z cytryny mieszamy z miodem i laską cynamonu, rozgniatamy również goździki i pieprz
- Następnie grzaniec gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu, dodając wszystkie składniki. Podgrzany napój studzimy, a następnie schładzamy i podajemy w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza ozdabiając plastrem cytryny
Przepis na grzańca tradycyjnego
- Grzaniec Galicyjski
- goździki
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- pomarańcza do ozdoby
- łyżeczka miodu
- Najpierw łączymy przyprawy.
- Do garnka wlewamy całą butelkę Grzańca i przyprawiamy ją powstałą mieszanką. Goździki nadają charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak, cynamon harmonizuje się z goździkami intensywnym zapachem i lekko słodkawym smakiem. Imbir działa rozgrzewająco, wzmacnia aromat. Gałka podkreśla korzenny, słodko - gorzki aromat grzańca.
- Gotujemy w temperaturze 60-80 stopni nie doprowadzając do wrzenia.
Pamiętaj - korzystaj z alkoholu odpowiedzialnie. Wspieramy politykę odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.