Grzaniec Galicyjski - nie tylko na zimę

30 czerwca

Słyszysz słowo grzaniec i od razu masz przed oczami śnieg, mróz i długie wieczory spędzane przy kominku. No dobra, z tym kominkiem trochę przesadziłem. Pod ciepłą kołdrą. Tak czy tak grzaniec nie koresponduje w żaden sposób z latem. Czy aby na pewno?
Latem marzymy o zimnym drinku, z alkoholem lub bez, takim, który Nas schłodzi. Zapewne niewielu z Was, tak jak My, próbowało grzańca na zimno, ale raz się żyje. Dzięki producentowi Grzańca Galicyjskiego spróbujemy Was namówić na coś innego z Grzańcem w roli głównej. 
Tajemnica wyjątkowego smaku Grzańca Galicyjskiego tkwi w starannie strzeżonej recepturze pochodzącej z terenu Galicji. Na sklepowej półce znajdziemy trzy odmiany Grzańca:
Gorący Tradycyjny
Bogactwo naturalnych przypraw w połączeniu z winem gronowym tworzą niezwykłą kompozycję, która podgrzana roztacza niesamowity aromat.
Delikatny Miodowy
Jedyny grzaniec na rynku z dodatkiem miodu. Miód idealnie uzupełnia kompozycję grzańca bogatą w korzenne aromaty.
Subtelny Bezalkoholowy
Jedyny grzaniec bez alkoholu na rynku. Dodatek miodu i cytryny harmonijnie łączy się z korzennymi przyprawami nadając mu wyjątkowych walorów smakowych.
Przepis na cytrynowego grzańca na zimno 
Składniki:
  • łyżka cukru 
  • łyżka wody 
  • sok z cytryny + ew. 2 plastry cytryny 
  • 3 łyżki miodu 
  • laska cynamonowa 
  • trochę goździków 
  • trochę pieprzu czarnego 
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Cukier karmelizujemy na patelni z łyżką wody
  2. Sok z cytryny mieszamy z miodem i laską cynamonu, rozgniatamy również goździki i pieprz
  3. Następnie grzaniec gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu, dodając wszystkie składniki. Podgrzany napój studzimy, a następnie schładzamy i podajemy w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza ozdabiając plastrem cytryny

Przepis na grzańca tradycyjnego
Składniki:
  • Grzaniec Galicyjski
  • goździki
  • cynamon
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • pomarańcza do ozdoby
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Najpierw łączymy przyprawy.
  2. Do garnka wlewamy całą butelkę Grzańca i przyprawiamy ją powstałą mieszanką. Goździki nadają charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak, cynamon harmonizuje się z goździkami intensywnym zapachem i lekko słodkawym smakiem. Imbir działa rozgrzewająco, wzmacnia aromat. Gałka podkreśla korzenny, słodko - gorzki aromat grzańca.
  3. Gotujemy w temperaturze 60-80 stopni nie doprowadzając do wrzenia.
Smacznego!

Wpis powstał w ramach Akcji Ambasadorskiej marki Grzaniec Galicyjski.
Pamiętaj - korzystaj z alkoholu odpowiedzialnie. Wspieramy politykę odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram