Szparagi w cieście francuskim z szynką Prosciutto i serem
09 czerwca![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6tC-udloSVJzuFxAuBzDqsJ7e8kB4XAM1F6JSdGTas-UhXg5agw4Mm_SCrOZ-Q8Mv1PRG_E8B6LHMROwvID8ufSFlzrgAs2FM5uf5dc4pGwK6G9CH9KFUScENTYrkye87bBeLVsFImBY/s1600/34838317_1892951874059785_2785777506865643520_n.jpg)
Sezon na szparagi w pełni, dostępne są praktycznie w każdym sklepie, w atrakcyjnej cenie. Przyznam szczerze, że polubiłam je dość niedawno. Muszę jeszcze przekonać do nich Pawła i dziewczynki co może mi zająć trochę więcej czasu ;) Moi rodzice jedzą szparagi obtoczone w jajku i bułce tartej, mi najlepiej smakują w cieście francuskim. Przepis na szparagi w takiej postaci chciałabym Wam przedstawić :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJovWrGmHRdw3HZ4BPj5lXF8zT2VtfobyDIM2WibZPUEGLmRzkRwA6B7HafzQiyw2Dj71S2tLtPkvV9CnHgaRwda4K7YC_Lw5hyyaNdHOHEuNW820FKBkGbRTdR_aty-ompoob7En7Gdk/s1600/35078297_1892936340728005_6124364953093668864_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkuZ9nzaQwg7wV9CHmL0O_i8JsXU92sp8ncBTbRn9Bxi9fP1JyuW8qHcJjr1iibLnthXSEhmdo6Bgxtcuxzx8Y_L_nU9gR4gteafFTnVm2iLpcypCgkHz3hwIfIzzlImSEZ2_exk7Bn-U/s1600/35053820_1892951454059827_1336501394818990080_n.jpg)
Składniki:
- 500g szparagów zielonych,
- opakowanie szynki Prosciutto,
- kilka plasterków żółtego sera,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Szparagi, myjemy, osuszamy, odrywamy dolną część i obieramy. Rozłożone ciasto francuskie dzielimy nożem na paski o szerokości około 1 cm. Szynkę oraz ser również kroimy na wąskie paski i układamy na paski ciasta francuskiego. Każdy pasek owijamy dookoła szparaga i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu szparagi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Możemy podawać je z dodatkiem sosu czosnkowego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOnq4zTqtixaYBDsyPnH0eaO12TwGzN-DaiyZuNJRPAlbq6_3gjEIHNLsNZIeassaYG1NoCUiJu4O7IFFjDkYzgn89zLXd-uHQaK78kwcIdgri-NOVSDyh2FD3pH2mbr8M8HF0QsJAACw/s1600/34888923_1892951804059792_6780684231354875904_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheXIYnaxT2BTayvVvpLDYHHGm1NlPJjHKsfDmmob_JN-RnYBV0utSnkz15f_XcgUZjExe3SF28Adj4OYuc8ZVal2kdvSVpoVbi38vRF9FpG8_oTsO6sKe_GdujFnnDTblbuV5FAPIBKrI/s1600/34781641_1892951790726460_4394847765490827264_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieDkeUKkkwczG-MCeqN5jEqghXi4R_weN8Wh1Qoig4lMKQHDK1BYlfM0kkdrwGGDtzEjM1fbhAM1FlrBBvDXNFZovvBDw-dCIxngfWpdqYD_cDYIVbcGg9r9mh3KPavCc6Dj4jYlw7JvY/s1600/35062837_1892951480726491_3330372002719465472_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiArHOGfxNq9_vAcKbbzq7StlAOLGStQrqz6VPTBBAn1QLJKofaG80ksXKptPq8PlN8Rk3rCX6lsWbUScumQ0dXrbk3ynNp85YxRvUIti1nfktMA9lxBFOsa1klkMdheAVkbm5dPIIscXI/s1600/35053903_1892951604059812_4434637996083380224_n.jpg)
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.