Letnia sałatka z chipsami z boczku i sosem czosnkowym KAMIS
23 lipca![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Fzyvp0P8rSms3BbSgbKJBWMNsKfKcQQQ4whh5pqmHZ_h3_EqOACp1QPwoulHJL_A5iz5odTpqnfXBEQQqwS9RdmwjvInYOXOM5DhGOOV7VhXZE-1bA1RzL4Pav2teqXb_db46w41JJU/s1600/37400308_1952026238152348_7403459733429944320_n.jpg)
Latem zdecydowanie częściej sięgam po sałatki, głównie dlatego, że jak jest gorąco wolę zjeść coś lżejszego. Powoli, powoli przekonuję do nich pozostałych domowników, ale póki co daleka droga przede mną ;) Pociesza mnie fakt, że znajomi odwiedzający Nas odnaleźli w Naszym menu swoją ulubioną potrawę - właśnie sałatkę, o której czytacie. I tak też w miniony weekend mieliśmy się spotkać w miłym gronie i zorganizować wspólnego grilla. Już nawet miałam pomysł na szybkie menu. Pierwsze skrzypce miała grać sałatka z warzyw, ale los, a raczej pogoda zrobiła Nam psikusa i spotkanie odbyło się w domu.
Wiadomo, że w domu grilla nie rozpalę, a patelnia grillowa to nie to samo, postanowiłam przyrządzić to co jest sprawdzone, czyli sałatkę z letnimi warzywami, chipsami z boczku oraz sosem czosnkowym. Niby nic takiego, kilka składników - prościzna. Sekret tkwi w sosie, ponieważ nie jest to typowy sos czosnkowy, który znamy na co dzień. Składa się z trzech składników: jogurtu naturalnego, ząbku czosnku oraz przyprawy - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis. Unikatowa mieszanka na bazie suszonych pomidorów, dzięki której sos nabiera nowego wymiaru i smaku. Mocno pomidorowy smak, przełamany został nutą czosnku i bazylii. Przyprawa ta ma bardzo szerokie zastosowanie. Szczególnie polecana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do mięs duszonych, sosów, zapiekanek, a nawet porannych tostów i jajecznicy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG12m3M98LyjGirlh4FSfAMUUL7V8eWJGEs_mH3damO0lXjzbtyQ3Uceu331vRXthaN6WBh6F7Zi8O5CcvtGxCaiVXGBuuhUE73w8kRAr19P9AFHe8S0rzP9Zr3lnm8NoDXckbtQmkPH8/s1600/37340114_1952025854819053_7779973677747011584_n.jpg)
Składniki:
- 1/3 główki sałaty lodowej lub innej sałaty,
- 1 pomidor,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- mały jogurt naturalny,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przyprawa - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
Plastry boczku kroimy na mniejsze części i smażymy z nich chipsy, na rozgrzanej patelni. Nie kładziemy żadnego tłuszczu, ponieważ ten wytopi się z boczku. Na talerzu lub w misce kładziemy pokrojoną sałatę, pomidor kroimy z ósemki i kładziemy na sałacie. Następnie wykładamy chrupiące chipsy z boczku i całość polewamy sosem. Sos przygotowujemy w następujący sposób: w miseczce mieszamy jogurt naturalny, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę oraz dodajemy przyprawę Kamis. Całość mieszamy.
Tym razem sałatka z warzyw ustąpiła miejsca sprawdzonej potrawie, ale gdy tylko pogoda ulegnie poprawie z pewnością ją przyrządzę :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibLnTg0J8sXTT6KhqnwXY0dE8UEOpnr7QkLWl6-vxTypURgHInA94LWalsHYtdw8mZPETTHC-hSG-9z-1mWlbXoLAqjyEocmHEPW4Ictu_My2ZK7wNPRQOiL5IjCtvXbuzT_wEACU7WiA/s1600/37296608_1952025784819060_7248653173458468864_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBG9rY20yoTdOlPpNT6CXtJboh-aK78WxJtidINap1CT9bNJl1g4cIbBxk9CLRz_jSOz3ZG9u-PRs-axfvkR2UxvqMPjZxQ9f0YMJ3-q2aDsXX7ojz6K4v7gb4M5twnvky1cPZvya_Ivw/s1600/37298492_1952025941485711_1314091303440482304_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmxzdozeLwDoExTsWxBdc0kZzjv6Fvl5eSPRjXD7_z-8BQM5ExLxU8qNGkVaRJ4HZTQ_xUJkLlThIjVdnoKoQWUXxTHw5xXcpZ6bglBFn6WJnXyIU8jZGnlAES5lx6mtul7kRnfe6_0To/s1600/37357261_1952026171485688_6450227806923128832_n.jpg)
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.