Letnia sałatka z chipsami z boczku i sosem czosnkowym KAMIS

23 lipca

Latem zdecydowanie częściej sięgam po sałatki, głównie dlatego, że jak jest gorąco wolę zjeść coś lżejszego. Powoli, powoli przekonuję do nich pozostałych domowników, ale póki co daleka droga przede mną ;) Pociesza mnie fakt, że znajomi odwiedzający Nas odnaleźli w Naszym menu swoją ulubioną potrawę - właśnie sałatkę, o której czytacie. I tak też w miniony weekend mieliśmy się spotkać w miłym gronie i zorganizować wspólnego grilla. Już nawet miałam pomysł na szybkie menu. Pierwsze skrzypce miała grać sałatka z warzyw, ale los, a raczej pogoda zrobiła Nam psikusa i spotkanie odbyło się w domu.

Wiadomo, że w domu grilla nie rozpalę, a patelnia grillowa to nie to samo, postanowiłam przyrządzić to co jest sprawdzone, czyli sałatkę z letnimi warzywami, chipsami z boczku oraz sosem czosnkowym. Niby nic takiego, kilka składników - prościzna. Sekret tkwi w sosie, ponieważ nie jest to typowy sos czosnkowy, który znamy na co dzień. Składa się z trzech składników: jogurtu naturalnego, ząbku czosnku oraz przyprawy - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis. Unikatowa mieszanka na bazie suszonych pomidorów, dzięki której sos nabiera nowego wymiaru i smaku. Mocno pomidorowy smak, przełamany został nutą czosnku i bazylii. Przyprawa ta ma bardzo szerokie zastosowanie. Szczególnie polecana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do mięs duszonych, sosów, zapiekanek, a nawet porannych tostów i jajecznicy.
Składniki:
- 1/3 główki sałaty lodowej lub innej sałaty,
- 1 pomidor,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- mały jogurt naturalny,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przyprawa - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

Plastry boczku kroimy na mniejsze części i smażymy z nich chipsy, na rozgrzanej patelni. Nie kładziemy żadnego tłuszczu, ponieważ ten wytopi się z boczku. Na talerzu lub w misce kładziemy pokrojoną sałatę, pomidor kroimy z ósemki i kładziemy na sałacie. Następnie wykładamy chrupiące chipsy z boczku i całość polewamy sosem. Sos przygotowujemy w następujący sposób: w miseczce mieszamy jogurt naturalny, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę oraz dodajemy przyprawę Kamis. Całość mieszamy. 

Tym razem sałatka z warzyw ustąpiła miejsca sprawdzonej potrawie, ale gdy tylko pogoda ulegnie poprawie z pewnością ją przyrządzę :) 

Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram