Krewetki w Indyjskim sosie pomidorowym mild curry Patak's

09 lipca

Indyjskie smaki przypadły mi do gustu na tyle, że postanowiłam wypróbować kolejny sos Patak's. Tym razem jest to sos pomidorowy Mild Curry, z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i kokosa. Jest to mieszanka subtelnych przypraw połączonych z pastą pomidorową, pastą kokosową i rodzynkami, które nadają sosowi lekko słodkiego smaku. Należy do sosów o najmniejszym stopniu ostrości, dzięki czemu mogły go jeść również dziewczynki. Długo zastanawiałam się z czym go połączyć. Kurczak jest dość powszechny jeśli chodzi o dania indyjskie, chciałam żeby główny składnik był inny. Zależało mi również, na tym aby dziewczynki poznały nowe smaki. Postawiłam więc na krewetki. Coraz częściej goszczą w Naszym domu i cieszą się dużą popularnością ;)
Składniki:
- sos pomidorowy Mild Curry Patak's
- około 20 krewetek,
- papryka,
- czerwona cebula,
- pół szklanki mleczka kokosowego,
- kolendra
- masło

Krewetki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Umytą paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka, kolendrę bardzo drobniutko siekamy. Na roztopionym maśle podsmażamy cebulkę i paprykę. Po kilku minutach dodajemy sos Patak's i dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy krewetki i podlewamy mleczkiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze kilka minut, do momentu kiedy krewetki będą gotowe. Posypujemy kolendrą. Danie możemy podawać z ryżem lub tak jak ja z grillowaną bagietką. 
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram