Wytrawne muffinki z brokułem i serem gorgonzola

28 marca

Osoby, które śledzą mój blog zapewne pamiętają, że zdecydowanie bardziej wolę potrawy słone od słodkich. Owszem mam swoich ulubieńców wśród słodkich dań, ale częściej sięgam jednak po te drugie. Kolejny przepis jaki przygotowałam dla Was jest inspiracją z okazji Światowego Dnia Sera, który obchodziliśmy wczoraj, czyli 27 marca. Sery uwielbiam pod każdą postacią i praktycznie każdy rodzaj. Nie miałam więc problemu z wyborem odpowiedniego do tej okazji przepisu. Tym razem postawiłam na ser gorgonzola, który fajnie się sprawdza w różnego rodzaju zapiekanych daniach. W połączeniu z kilkoma składnikami powstały muffinki, które smakowały każdemu z domowników. 

Składniki na około 10 szt:
- 1,5 szkl mąki pszennej,
- 100 g sera Gorgonzola Dolce marki IGOR (dystrybucja w Polsce Temar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- kilka różyczek brokuła.
Różyczki brokuła blanszujemy kilka minut i odcedzamy. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli mleko, olej oraz jaja. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy, aż do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ser gorgonzola rozdrabniamy na niewielkie kawałeczki i dokładamy do masy. Tak samo robimy z brokułem. 

Uzyskaną masą uzupełniamy papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i podajemy z dowolnym sosem. Bardzo dobrze smakują również bez niego, więc tutaj pozostawiam Wam wolną rękę. 
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram