Pancakes z mąki kokosowej BioIndygo

03 stycznia

Mąka kokosowa to zdecydowanie nowość w mojej kuchni. Zawsze do wypieków i dań używałam mąki pszennej. Przyznam szczerze, że bałam się zmieniać nawyki, a przede wszystkim bałam się, że nic nie będę umiała zrobić z innej mąki niż ta tradycyjna. W końcu pomyślałam, że skoro innym wychodzi to dlaczego ma nie wyjść akurat mi :) Z pomocą do zmiany składników przyszedł mi sklep ze zdrową żywnością Bioindygo gdzie znajdziecie wszystko co jest Wam potrzebne do wprowadzenia zmian w Waszych potrawach. Z mąką kokosową od razu skojarzyłam placuszki czy jak wolicie pankejki. Pyszne, puszyste, które w Naszym domu goszczą bardzo często, a ostatnio tylko i wyłącznie z mąką kokosową w składzie. 

Sama mąka kokosowa pochodzi z miąższu kokosa. Ma jego delikatny zapach i posmak, nie jest słodka. Należy do grupy mąk lekkich, nie zawiera glutenu, na co w dzsiejszych czasach zwraca się dużą uwagę. Charakterystyczną cechą mąki kokosowej jest jej chłonność - wystarczy naprawdę niewielka jej ilość żeby potrawa była gęsta.
Składniki: 
- 5 łyżek mąki kokosowej,
- 5 łyżek mleka kokosowego,
- 4 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju kokosowego płynnego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta sody oczyszczonej.

W misce za pomocą miksera łączymy jajka z olejem i miodem. Dodajemy mleko, wodę i stopniowo mieszankę mąki z sodą i solą. Całość krótko mieszamy. 

Placuszki smażymy na patelni. Możemy przed każdą porcją rozpuścić odrobinę oleju kokosowego. Smażymy do zarumienienia. Jako dodatek możemy użyć tak jak zrobiłam to ja syropu klonowego i owoców lub po prostu dżemu czy cukru pudru :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram