Pancakes z mąki kokosowej BioIndygo
03 stycznia![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgMzvfKsM8Axuy83m9Dfp4ojxttmhcswXrLXV2rNhRcMexpSWe_6lC25B37wCSdfFZ2-tMgW3fkqKOAOKtUd_3xqvISCZMrzFnNqaoq9rXf8D38SEOJkM1BQnpZ5IDKamRC8cbTUOuOg/s1600/DSCF6041.jpg)
Mąka kokosowa to zdecydowanie nowość w mojej kuchni. Zawsze do wypieków i dań używałam mąki pszennej. Przyznam szczerze, że bałam się zmieniać nawyki, a przede wszystkim bałam się, że nic nie będę umiała zrobić z innej mąki niż ta tradycyjna. W końcu pomyślałam, że skoro innym wychodzi to dlaczego ma nie wyjść akurat mi :) Z pomocą do zmiany składników przyszedł mi sklep ze zdrową żywnością Bioindygo gdzie znajdziecie wszystko co jest Wam potrzebne do wprowadzenia zmian w Waszych potrawach. Z mąką kokosową od razu skojarzyłam placuszki czy jak wolicie pankejki. Pyszne, puszyste, które w Naszym domu goszczą bardzo często, a ostatnio tylko i wyłącznie z mąką kokosową w składzie.
Sama mąka kokosowa pochodzi z miąższu kokosa. Ma jego delikatny zapach i posmak, nie jest słodka. Należy do grupy mąk lekkich, nie zawiera glutenu, na co w dzsiejszych czasach zwraca się dużą uwagę. Charakterystyczną cechą mąki kokosowej jest jej chłonność - wystarczy naprawdę niewielka jej ilość żeby potrawa była gęsta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTdN4LKlL7EYyGfEjU_jGYE-LY4tR_pow_uspcHOj7Vfl_Aa0pBy2iOgwFr2nH-YSdxeElEk5dp-TujihilFrW5riRRPys2-7bar9NeXx_9yZok_So5feWh5s-wJABALPSxL8l-fF19Q/s1600/DSCF6040.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSHvUJVfIySkcvhl1KtrYsVd-UY7vKV3afVi6ZqG47uPIrh3zk2NC2Q7G2dcgMob_Xggn3qDXsFOYiAihPPQ2j1bVIzHp9XzMZzLIgkrK3UiWlCEidyF65Qgefzz5Mncya6WLDmos7FQ/s1600/DSCF6045.jpg)
Składniki:
- 5 łyżek mąki kokosowej,
- 5 łyżek mleka kokosowego,
- 4 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju kokosowego płynnego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta sody oczyszczonej.
W misce za pomocą miksera łączymy jajka z olejem i miodem. Dodajemy mleko, wodę i stopniowo mieszankę mąki z sodą i solą. Całość krótko mieszamy.
Placuszki smażymy na patelni. Możemy przed każdą porcją rozpuścić odrobinę oleju kokosowego. Smażymy do zarumienienia. Jako dodatek możemy użyć tak jak zrobiłam to ja syropu klonowego i owoców lub po prostu dżemu czy cukru pudru :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkjqZeQnYIk4gNykf9nD_g3OjVqybHlgMjDfbfQ8Oy71IS_kAzBRJv_T7O445wahpXiZSbpqh_sNrXBPsLrCct0qRodUq8nlaQQgqt3MHNO4G9EGJ4c2wGUBpb_Y54rnlzRf2pZUTqSQ/s1600/DSCF6043.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzUuSCrcvLBKnTv5U8-S-eLoUA185qYuefvKzOB8Kg1TDJo5-psDaWW0vID2I-7BRnzTa47LIljPDeEwAu7eNaZZjtWqPPlVbr_ekzuJF6b7oiCK0HU0ajRZNCW8iWQGrPxMtPm16v_w/s1600/DSCF60471.jpg)
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXwCUoZcpAf1FZruz6NmsLA0pXOgsUoZJRyQX5hfoz-th8WXZkFqrWtZfZL7qD5Cw6A6D6TJxfF3coIJIXNb1Ye-gFt0EQMrpiVg8zop3-t3GrkV3ZyO96hYqDexXRmWQ0vFm3ha5alQ/s400/bioindygo.jpg)
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.