Muffinki waniliowe

12 stycznia

 
Muffinki, babeczki jak zwał tak zwał ;) Można by powiedzieć, że ile muffinków tyle smaków. Waniliowe, czekoladowe, z nutą cytrusową, z masłem orzechowym, dżemem. Wymieniać można w nieskończoność. Nie wiem jak u Was, ale w Naszym domu jest takich dwóch łakomczuchów, duży i mały, tatuś i córeczka, którzy nie wybrzydzają jeśli chodzi o ich smak. Przepraszam, poprawka - Oni w ogóle nie wybrzydzają jeśli chodzi o ciasta ;) 

Tym razem postawiłam na muffinki waniliowe!

Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- aromat waniliowy.
- ozdoby do dekoracji.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier puder. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka. Mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy, aż wszystko Nam się ładnie połączy. Dodajemy aromat i jeszcze chwilę mieszamy. 

Do wcześniej przygotowanej foremki, wyłożonej papilotkami przekładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Jeśli po wyjęciu z babeczki patyczek jest suchy to znaczy, że muffinki są gotowe :) Po ostygnięciu dowolnie dekorujemy :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram