Tradycyjne śledzie w oleju rydzowym SemCo
22 grudnia![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMldv6cVcqyJmskHg_i06TIAT3YoOn0dDuPFVUOTYX5EYNQyOA7vbJh7H8HnWiITevqQ4WzRs45CCYuMDbrMhyphenhyphenFAlc3MEEmvd9uZhQ6ctNjyR6_GQyrSQHkcW3et1k04wd042T0rmriw/s1600/DSCF5934.jpg)
Jeśli z pogodą Nam nie wychodzi to może lepiej skupić się na innych wspomnieniach np. kulinarnych :) Cały rok czekam na kapustę wigilijną, pierogi czy karpia. Mimo tego, że wszystkie potrawy możemy przyrządzać przez cały rok, to nie ukrywajmy, że w Święta wszystko smakuje inaczej, lepiej, bardziej wyjątkowo :D
Dziś chciałabym zaproponować Wam inną potrawę, bez której nie wyobrażam sobie Świąt :) Tradycyjne śledzie w oleju, tym razem zamiast zwykłego oleju, wybrałam olej rydzowy Semco. Trochę się obawiałam zmiany składnika, ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :D Olej rydzowy ma charakterystyczny korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy. Zawiera 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6. Muszę przyznać, że smak przyjął się w Naszym domu. Samo przygotowanie jest bardzo proste.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVTQf0OaZW9ItfKNV0z-byiayCBJIz78_5WYghWYJ_JRkbrZ3E2MLlwL3Ua4QEZIDQC_7vyVBoCnomh9iwDoYnWeHpHIb6UCnFgu6l3qUSjPWmT0DKl8DoiDOpcocZROFs_mQKYqBKIA/s1600/collage.jpg)
- 5-6 płatów filetów śledziowych a'la matias,
- 1 cebula,
- olej rydzowy Semco,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki 2-3 centymetrowe. Cebulę kroimy w plasterki. W słoiku układamy na przemian śledzie, cebulę, wrzucamy pokruszony liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Co dwie warstwy zalewamy olejem rydzowy. Odstawiamy do lodówki na kilka dni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgW63Mxz9k-rs_n1Rw7cD2Ld_9DQfCgJkXQ9mo5EFwRI3ADUc5hhuC7G2r6Pj6-EAftlLYvnx4b5fIh7a8RGL_CZQD1tkZ6wXIfHKdS7ARfTEuNacY4X90kCvxRCmxRTNAaJ85MuugyfA/s1600/DSCF5931.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF-cqoM06M6zCkifMP7tp6B4NQOsUhjnBRu1TWfDKzQCNxRYZi1KZLMR-bd72KD5_6RE9CD5noG_5IPl9acuRORx_K-4JBWFNbltwMElSwigB_oZXSBUqbPYctaIhC8v3hyS5QE4wS_w/s1600/DSCF5925.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJg7hYt-i9WFwcXtMmvv-pruiFIC0RPXsnN5KKsQFiqrQ06RqrExwdMcodjBhKNDtV4thdWFs_AARv1QLroN3vIkZ0X_jAubI0BdZv_hsSz6p_vbRWVHEUkg4_6dMvTseQ9Rmr-9A6CQ/s1600/DSCF5930.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEUkDIa3h1s90GK-MQOFQsFamlY64M0CNwbrXKU0tvwKNaxH3VxKmO21yH8zZu14mk272-df2asFATMtieoPREEZipvMm9Ryd6uXExuj35w4RpXN-23onuBjI10QYQr7gBlqGwt16ECw/s1600/DSCF5929.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtd5Qu6DS5FZBn6lqR9RH2IEN-YhQRWdkRPxvyN28ySMOPDKsA0CJeMAToOHX2eR3b5y69ligVDbxHgXPnj7w_bH36RC8DDY0LhMVpoffTEPe4rPIPuHs-Z_bn4D7nImoMwGR2n1PvoQ/s400/article_LOGO_SemCo.jpg)
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.