Quesadilla z kurczakiem

17 października

Co kojarzy się Wam z kuchnią meksykańską? Dla mnie osobiście kuchnia meksykańska to przede wszystkim bogactwo smaku i prostota w przygotowywaniu dań. A kto z Nas nie lubi szybko i smacznie jeść? No właśnie :) I dla tych wszystkich leniuszków i nie tylko moja propozycja na dziś :)

Quesadilla to nic innego jak tortilla kukurydziana i ser :) Oczywiście możemy dodać do tego co tylko chcemy, wedle Naszego gustu :)

Składniki (na dwie osoby):
- 4 tortille (ja użyłam pszennej),
- dowolny sos lub ketchup,
- ok. 200 g startego sera,
- 1 pierś kurczaka,
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- oliwa z oliwek.

Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Tortillę smarujemy sosem, następnie posypujemy startym serem i usmażonym kurczakiem. Na wierzch posypujemy kukurydzą i pokrojoną papryką. Na samym końcu jeszcze raz posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą posmarowaną sosem. 

Tak przygotowane tortille kładziemy na patelnię, może to być zwykła patelnia, ale równie dobrze sprawdza się patelnia grillowa, dzięki którego quesadilla ma charakterystyczne przypieczenia. Podczas podgrzewania obserwujcie to czy ser się roztopi co będzie świadczyło o tym, że tortille się skleiły :) Kiedy jedna strona tortilli będzie przypieczona przewracamy ją na drugą stronę. Możecie wykorzystać do tego dużą przykrywkę od garnka. Przykryjcie danie i odwróćcie patelnię do góry nogami. Następnie zsuńcie tortillę z przykrywki na patelnię. 
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram