Pesto z rukoli

10 lipca

Pesto z rukoli nie jest tak popularne jak pesto z bazylii, ale uwierzcie mi jest równie aromatyczne i pyszne. Dzięki rukoli Nasze danie ma głęboki i wyrazisty smak, kolorem nie odbiega od konkurencyjnej bazylii. Można je wykorzystywać do przeróżnych dań, zaczynając od tradycyjnej grzanki, poprzez makaron z szynką parmeńską a kończąc na zwykłym dipie do przystawki. 

Przygotowanie jest banalnie proste a koszt jaki ponosicie niewielki. Jeżeli macie możliwość możecie posadzić rukolę z nasion. Ja tak zrobiłam na działce i mogę poświadczyć, że nie odbiega niczym od tej kupowanej w sklepie :) Pesto może przygotwać zarówno doświadczony kucharz, jak i amator :) Świetnie sprawdza się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na stanie przy garach, wystarczy ugotować makaron, dodać to co mamy w lodówce, wszystko połączyć z pesto i mamy pyszne i aromatyczne danie :) Samo pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia. 

Pamiętajcie, że czasami warto poświęcić dosłowanie 5-10 minut i przygotować coś własnoręcznie, dzięki czemu wiecie co jecie i nie wydajecie zbędnych pieniędzy!

Składniki:
- 70 - 100g rukoli,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 50g pestek dyni, słonecznika lub orzechów piniowych,
- szczypta soli.

Pestki wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i blendujemy tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli masa będzie miała zbyt suchą konsystencję należy dodać więcej oliwy. 
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram