Krewetki - w panierce kukurydzianej czy smażone na maśle?
15 listopada![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlb9CTFIRmmVeMXkBHrz5V0DVnFyCrLQ65wLHOV167eT7T9zZhOidLBMnwcW2XHlsG1llaM2T48S-XBECUdhM2Db8M3CUvnF7d9as9gVlEQ1txVjiQWvmKoEanb0xttgQXS3KA7qVqWg/s1600/DSCF5374.jpg)
Owoce morza to nie jest produkt, który gości na Naszym stole zbyt często. Po pierwsze nie każdy je lubi, a po drugie nie każdy potrafi je przyrządzić. Przyznaję bez bicia, że w życiu nie jadłam kalmarów, małży czy przegrzebków, choć o tych ostatnich marzę od dawna :D Z krewetkami jednak jest inaczej. I choć patrząc wstecz w Naszym domu pewnie jadłabym je sama, idziemy z duchem czasu i wprowadzamy nowe smaki.
Dziś chciałabym przedstawić Wam dwa pomysły na danie z krewetkami w roli głównej. Startujemy od krewetek mniejszych, żeby nie przestraszyć kubków smakowych niektórych członków Naszej rodziny ;)
Krewetki w panierce kukurydzianej
Składniki:
- krewetki świeże lub mrożone (rozmrozić wcześniej),
- płatki kukurydziane,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- olej do smażenia.
Krewetki mrożone należy włożyć do miski, zalać zimną wodą i rozmrozić. Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Krewetki płuczemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce rozkruszamy płatki kukurydziane. Rozkruszone płatki będą lepiej się trzymały krewetek podczas smażenia. Przyprawione krewetki moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach i smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Do krewetek idealnie pasuje sos czosnkowy (jogurt, odrobina majonezu, 2 ząbki czosnku, pietruszka).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNd6WOoq3Djo-tR2ObuEPP_VDozNGrG-MzkBG7SrM0VL2zMZJBdxqOfprwBEhiRGY6FdZPgpZqxKka03Mutm4yduxllU24zlBcdQPemd1b30YsC5U-n_XaJ0i2za4SfmtFJ7-EBWV8Ng/s1600/DSCF5357.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuXFTQHK2F6bEEUlfd89ucglp-BFYR4b__sKTArqeZhtkyBBGDSAXEEOCmZdfTmd3od9laoPqqd9ADv8Di4gHVWwVKcEsU__1BND3mlB0mCDbACqXtPPk7u2D7qRcgVB96XwoyD818ZQ/s1600/DSCF5360.jpg)
Krewetki smażone na maśle
Składniki:
- krewetki świeże lub mrożone (rozmrozić),
- masło,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pietruszka,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
W przypadku krewetek mrożonych i nieoczyszczonych należy postępować jak w przepisie powyżej. Gotowe krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, jeśli nie chcemy, aby się przypaliło dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Na masło wrzucamy rozdrobniony czosnek i smażymy około minuty. Następnie wrzucamy przyprawione krewetki i smażymy około 5 minut z każdej strony. Na koniec posypujemy natką pietruszki, podajemy z chrupiącą bagietką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXMcw9nEKMyGoPl-7VY9RQYEmQ4BHIr2rLJVNIHMafrEEVl-ebm8tez-brqaDw5-Jc8lfosJDG7hfkUaQtdPnDFiEs79N7QHnbD11WPRbbU0GDU-sbOnzJY4inHZuaC-zCP4hrF6bALw/s1600/DSCF5368.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVtmACyzcKIqhTnjvn96okayc18t59I2rNW84pKfMT4EVfnaEukmVq1XVEBMeFMSf8pz7Lx7Vj8m39t6XUrF8HIqTXGBNlXHrTAm10eUp78BMPwbMJUaebAICANqqt7yUt_eVkifAycA/s1600/DSCF5371.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB2tC9pLkvJHqjSrkDk1HlcqHKrsP8YJsh_ce8PNdxxiZRdDXI2fxQT-41hWIKdKrRyNW-7mW0PuMeujh66KFprufvIdz3Mpi0gxRGbLC5TQkOUgNwNgUt5kZn2C6qmMCBGVekoGuuLw/s1600/DSCF5364.jpg)
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.