Lecznicze właściwości miodu
03 listopada![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKMhv5shP4OjrOkfJRbLw97_jo-GB2f5Z9TCw5obN8OcvPy2UbsX0g6b4KLCDYZBMNMb-GMYEdXOtVZIcBmY0UrxIirikazp_c7saxKJXs6Up8wsZ8U0SlfjoLrEfhonNpOTPp8X_wRG93IGzHlm5s0Ds1jZFlLlG27WdjePKmnEFjiV6GC5kduOZFCQ/s16000/370300096_281473504871447_2682100480991387956_n.jpg)
Przed nami najbardziej chorowity okres w roku. Jesień i zima to czas kiedy rodzice z niepokojem patrzą na choroby dzieci. Wirusy przynoszone z przedszkola, szkoły czy pracy sprawiają, że chorują całe rodziny. Jeszcze kilka lat temu nas też rozkładało przeziębienie w komplecie. Na szczęście znalazłam sposób, dzięki któremu chorujemy zdecydowanie mniej, a jeśli już to przechodzimy to bardzo łagodnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQ7_dLTqAqOgvHW_yrKkax-uPi362tXCm50t56tLABKQIWJzbzYGsm-zDAauFJvjNa1AsAlX604bCvZFLXh1N4LfpPA8TgsWYltQ4HYlNXLvbks8br8Hw3ZLjiqEYk1VH5LGMsoapxGwvCroICiYAKbe4ZCK0JVM3May62yHNrtWuEDaB4bUSMIIguVg/s16000/369713006_1349399825937156_6312355731181010872_n.jpg)
Miód to według mnie najlepsze naturalne lekarstwo. Jest wytwarzany z nektaru kwiatowego. Pszczoły po zebraniu nektaru przenoszą go wraz z enzymami do ula, gdzie jest dalej przetwarzany. Enzymy, które zostały wprowadzone do nektaru mają za zadanie rozłożyć cukry złożone na proste. Po zebraniu miodu zostaje on najczęściej umieszczony w szczelnych słoikach. Miód może być ciekły, ale również skrystalizowany, czyli gęsty. Jest to naturalny proces.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIc8PwnLBeZ8Dd8eLtaNHe5ER7r6Rg-sjABWpzdKiFtIfJRWu0CcOw8KCbPD2CvraVnhUuoe7aHIlRkj2b74cB7zQ4MCfEIsyz-xHbydPpbEiLOnKrX6IYwp9SPqpyJzgklTFHxU2ArqQREfJIMXE1zVDiGNu2Nqf1WO5NoihBZ3S1XeEa_GepNIdOLg/s16000/370298164_718353806390611_8100975157364957772_n.jpg)
Miód ma właściwości bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze i wzmacniające organizm ze względu na występujące w nim przeciwutleniacze. Wykazuje działanie przeciwzapalne, zawiera nadtlenek wodoru, który oczyszcza skórę i dzięki temu miód przyspiesza gojenie ran. Dodatkowo wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk i w wielu domach panuje przekonanie, że warto jeść miód przy leczeniu chorób infekcyjnych. Stosowanie miodu jest ważne w chorobach układu oddechowego, leczy chrypkę, kaszel, suchość i ból gardła. Wskazuje się też na jego działanie uspokajające i rozkurczowe oraz że działa oczyszczająco na organizm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjj7RlGcDNB6B8dSMQxEsby6alyAKfDt1cUkilPhFtJgasi8GHZ4gw6IiVmhEETZxycs0DYhFwfLeWVKkVQ8O23dbn-24srutQUCbiC3_XclTdxRE3bRMnwjHYzZ6vFM8Wc1gEAMn5iA3d2xUW-sPVo5hZSSChM09cEexmuZZV2PPVw8KO8aTGWNJN5lw/s16000/371540062_358401313365282_5633759516736831268_n.jpg)
W naszym domu najczęściej dodajemy miód do herbaty. Pijemy go praktycznie od sierpnia do kwietnia czy maja. Co roku uzupełniam zapasy słoiczków. W tym roku zdecydowałam się na produkty pochodzące ze sklepu Rodzinna Pasieka. To co mnie przekonało to różne rodzaje miodu, w tym smakowe oraz różne gramatury. Każdy z naszej rodziny ma swój ulubiony smak miodu: Marysia uwielbia miód z mango, Magda z pomarańczą, Paweł z maliną a ja z rokitnikiem. To pierwszy rok kiedy zdecydowałam się na miody smakowe i już wiem, że nie ostatni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3G5gxVTGe0EW-zBzwWE3-vkWpOEkuQOC4p4kIFNuK3vvN7spv6GaswbotMOz7IyvaMj-mGpBQfUfP7tQ5O3n8-WedSC7_DFelFWfhhLPDZrCe3l43OKmExLm545YLpun010GLQrQeLRtmESrOnXvAdWzmKfFZXo3U9lxt42kM2Ks6tew5jh6A2NI-_w/s16000/370200984_786406169922223_5994235297416029102_n.jpg)
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.