Kompot z rabarbaru

24 maja

Z czym kojarzy Wam się maj? Pewnie większość Was odpowie, że ze szparagami, nowalijkami, a przede wszystkim z początkiem grillowania :) Oczywiście macie racje. Maj to miesiąc w którym oddychamy inaczej, mamy chęci do działania, po prostu chce Nam się żyć :) Wszystko to dzieje się za sprawą pięknej pogody która wreszcie do Nas zawitała :) Dla mnie osobiście oprócz wyżej wymienionych rzeczy maj kojarzy się również z rabarbarem :) Przez niektórych zapomniany, przez niektórych niedoceniany, a mi właśnie kojarzy się z dzieciństwem, z działką, z cieplejszymi dniami :) I właśnie dlatego chciałam zaproponować Wam napój który zaspokoi Wasze pragnienie w słoneczne dni :) 

Składniki:
- ok 400 g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru (+ ewentualne dosłodzenie),
- 1 litr wody (może być mineralna),
- dodatkowo możecie dodać lód, miętę lub cytrynę.

Rabarbar myjemy, odcinamy liście oraz końcówki i kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy go przez około 2 minuty rozprowadzając na dnie. Wrzucamy pokrojony rabarbar, mieszamy i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Dodajemy wodę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2-3 minuty. 

Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor, możecie tak jak ja dodać do rabarbaru odrobinę truskawek lub malin. Mogą być zarówno świeże jak i mrożone :) Ja dodałam mrożone maliny, które jeszcze bardziej podkreśliły smak kompotu. Ostatnim krokiem jest przecedzenie napoju przez sito do dzbanka i ewentualne dosłodzenie. W bardziej upalne dni polecam podawanie z lodem i miętą :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram